Jousituolin fysiologiset vaikutukset

 
Jousituolin fysiologisia vaikutuksia
 
 
Jousituolilla istuminen ja sen aikaansaama pieni jatkuva liike aktivoi selkärangan toimintaa vilkastuttaen selkärangan nikamien aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Vilkas aineenvaihdunta ja hyvä verenkierto ravitsevat nikamia ja ehkäisevät näin nikamien rappeutumista.
 
Keskivartalo on kehomme tukikeskus
Jousituolilla istuessasi aktivoit huomaamattasi seuraavia keskivartalon syviä tukilihaksia:
poikittainen vatsalihas (m. transversus abdominis)
sisempi vino vatsalihas (m. obliquus internus abdominis)
ulompi vino vatsalihas (m. obliquus externus abdominis)
selän pienet kiertäjälihakset (m. multifidus sekä m. rotatores thoracic brevis ja longus)
 
Keskivartalon lihasten aktiivisuus lisää keskivartalon hallintaa ja keskivartalon tukea. 
Aktiivisten keskivartalon syvien lihasten ansiosta selkäsi pysyy vahvana, et kärsi selkäkivuista, kehon ontelopaineet vatsa- ja rintaontelossa pysyvät optimaalisina, ryhti pysyy hyvänä, vatsa ei pullota ja hengitys on vapaata ja tehokasta. 
Kroonisten ja toistuvaa selkävaivaa aiheuttavien kipujen lievittämiseen on mahdollista käyttää syvien vartalolihasten yhteistoimintaharjoituksia. Samalla voidaan myös ehkäistä selkävaivan uusiutuminen (Virtapohja 1998, 4.). Rackwitzin ym. (2005, 563-564) katsauksessa vertailtiin stabiloivia harjoituksia muihin selkäkivun hoitomenetelmiin. Katsauksesta nousi esille, että stabiloivat harjoitukset vähentävät akuutin selkäkivun uusiutumista pitkällä aikavälillä kroonistuneen kivun yhteydessä. Stabiloivat harjoitukset olivat vaikuttavampia kuin yleislääkärin hoito ja voivat olla yhtä vaikuttavia kuin muut fysioterapiamenetelmät.
 
Tuolilla lisää virtaa aivoille?
Jousituoli mahdollistaa kehon jatkuvan liikkeen istumatyöskentelyn, kuten päätetyöskentelyn, aikana. Aina, kun kehosi tuottaa liikettä, aktivaatiota tapahtuu myös aivoissasi, ja näin aivot toimivat tehokkaammin. Tehostunut aivotoiminta parantaa ongelmanratkaisukykyä, keskittymiskykyä ja työtehoa.
 
Erikoissuunniteltu istuinosa
Jousituolilla istut tasapainoisesti kehon painon jakautuessa optimaalisesti lantioosi ja lantion kautta selkärankaasi. Jousituolilla istuma-asennon paine kohdistuu tasaisesti luisille rakenteille, istuinkyhmyille (os ischium), edesauttaen lantionalueen lihasten ja muiden pehmytkudosten vapaata verenkiertoa. Perinteisessä satulatuolissa istuma-asennon paine kohdistuu yleensä lantion keskiosaan ja pehmytkudoksiin aiheuttaen verenvähyyttä (iskemia) tai verentungosta (kongestio) kyseisillä lantion alueilla.
 
Lisätietoja:
Tiina Lehmuskoski, fysioterapeutti, osteopaatti
tiina.lehmuskoski@activergo.fi, +358505324653 
 
Viittaukset
Rackwitz, B., De Bie, R., Limm, H., Von Garnier, K., Ewert, T. & Stucki, G. 2005. Segmental stabilizing exercise and low back pain. What is the evidence? A systematic review of randomized controlled trials. Clinical rehabilitation 20, 553 - 567.
Virtapohja, H. 1998. Syvien lihasten harjoittelulla selkäkipu hallintaan. Fysioterapia 5 (45), 4 - 8.
 

 

Jatkuva liike

Tutkimusten mukaan jo pieni liike aktivoi koko kehoamme – mieltä ja kehoa. Aktivointi onnistuu yksinkertaisesti vaihtamalla normaali toimistotuoli jousituoliin. Jousituolin avulla kehomme pysyy istuessamme jatkuvasti pienessä liikkeessä. Mikä parhainta, aktivoimme koko kehomme, jolloin myös mielemme aktivoituu ja työtehomme kasvaa huomattavasti.

Ota Yhteyttä

0504116243
myynti@activergo.fi

Facebook